След като я удушил, 19-годишният ученик съобщил в полицията, че Тереза е

...
След като я удушил, 19-годишният ученик съобщил в полицията, че Тереза е
Коментари Харесай

Майка ми, майка ми, повтарял Антон в мазето, където натикал тялото ѝ в куфар

След като я удушил, 19-годишният възпитаник съобщил в полицията, че Тереза е изчезнала
Съседите принудили собственика на жилището да търси откъде идва страшната смрад в блока

Осиновеният юноша подробно обяснил по какъв начин е извършил убийството, след това се отрекъл

Ученик погуби дамата, която го е осиновила, отгледала и посветила дните си на една единствена цел - той да стане добър човек.

Преди дни в Ловеч се разчу потресаващата вест, че в мазето на блок е открит полуразложен мъртвец в куфар. От полицията оповестиха, че за гибелта на 52-годишната Тереза Василева е упрекнат нейният 19-годишен наследник Антон. Младежът е арестуван в следствения арест, разпитан е пред прокурор, арбитър и криминалисти и прави самопризнание за тежкото закононарушение. Преди това не споделя цялата истина обаче - твърди, че са се скарали и майка му е паднала по стълбите. Заключението на правосъден доктор сочи друго - подезичната кост е счупена, дамата е удушена, по лицето ѝ има пострадвания.

Тереза и брачният партньор ѝ Антон Василев, прочут с прозвището Червения, осиновили момчето и бащата го нарекъл със своето лично име. Обградили го с любов и внимание. Червения бил притежател на пункт за изкупуване на вторични първични материали, брачната половинка му пособия в бизнеса, детето растяло в спокойна среда. Но нещата стремглаво се обърнали, когато болест покосила бащата и той умрял преди няколко години. След кончината му останали заеми. Наложило се да изоставен фамилното жилище, Тереза не можела да заплаща ипотеката.

Майка и наследник наели апартамент в центъра на Ловеч преди 5-6 години. Тя припечелвала от онлайн търговия с порцелан.

Казват, че залитала по хазарта, само че била стриктна в плащането на наема

Антон учел в гимназия “Климент Охридски ”, бил добър възпитаник, не създавал проблеми, настояват негови преподаватели. Преди две години изискал да продължи образованието си в колеж по механоелектротехника. И оттова споделят, че бил спокоен и грижлив. Тереза постоянно се интересувала по какъв начин се държи синът ѝ в учебно заведение - била загрижена и за триумфа, и за държанието му.

Съседка от блока, с която майката била по-близка, споделя, че тя

постоянно се оплаквала от гневни изблици на сина си

Търсела съвет какво да направи, с цел да потуши напрежението сред тях, споделяла, че диалозите им били на висок звук и завършвали със затръшнати порти. В кооперацията обаче нямали забележки към фамилията. Е, от време на време Антон правел купони вкъщи, само че не толкоз шумни, че да нервират съседите.

Така течал животът им - ту добре, ту не чак толкоз, до деня на убийството. Какво тъкмо го е подтикнало към тази брутална прекаленост, знае единствено Антон.

На 20 февруари, откакто скрил натрупа в мазето, той съобщил в районно управление (на МВР) - Ловеч, че майка му е напуснала жилището на 13 февруари и от този момент е в неопределеност. Тереза била оповестена за общодържавно търсене.

През април в блока почнало да се носи непоносимо зловоние. Обитателите не откривали причина за смрадта в своите жилища. Затова позвънили в София на притежателя на жилището, даден чартърен, с цел да ревизира и той.

“Първоначално мислех, че миризмата идва от горе, защото Антон не е плащал тока - аз ревизирах. Предположих, че има развалена храна в хладилника ”, споделя хазаинът, който условно ще назоваваме Владислав, защото не желае името му да се огласява в медиите.

Преди идването му в Ловеч питал Антон по телефона къде е майка му. Младежът отговарял, че не знае, може и да е в чужбина, само че той ще заплаща наема. Дванадесетокласникът бил почнал работа като сервитьор в с. Орешак.

“Парите от наема пристигаха постоянно, по тази причина мислех, че всичко е наред, и не бях стъпвал в блока с години. Имах здравословни проблеми и бях занемарил връзката с Тереза. Пристигнах в неделя, на 30 април, и това, което видях в жилището, е цялостен разгром. Той е трансфорат в склад на всевъзможни отпадъци ”, споделя Владислав.

Накупил чували за боклук и наредил на Антон неотложно да се заеме с разчистването на жилището. Обявил, че ще наеме и компания, която да дезинфекцира, след което ще приключи взаимоотношенията им. Към 15 ч обаче решил да огледа какво е положението на мазето.

“Попитах Антон там същият боклучарник ли е - той отговори с “да ”. Викам му да даде ключовете, сподели ми, че нямал, били у негов другар ”, продължава описа си Владислав. Вече съществено сърдит, той изпратил него и приятелката му Памела да донесат ключа. Бавили се някъде към 10 минути, до момента в който се върнат.

Още с отварянето на вратата към подземието ги лъхнала тежка миризма. Слезли по стъпалата и вонята ги блъснала като стена. Владислав опитал да отвори вратата на мазето, тя поддала към 20 сантиметра и опряла в нещо тежко. За него било невероятно да влезе през тесния процеп, изкомандвал Антон да свети с телефона си и да се вмъкне вътре.

“Тази сладникава миризма на мърша и тази лепкава течност не може да се сбъркат. Досетих се накъде отиват нещата и му крещя: “Момче, готви се душевен за всичко ”, предизвестил Владислав. Промъкнал се Антон, след него и приятелката му.

В идващия миг момичето изпищяло и изхвръкнало на открито с напъни за повръщане. Младежът пък повтарял: “Майка ми, майка ми ”. Излязъл и той, седнал на стълбите и се хванал за главата.

Впечатленията на Владислав са, че Антон опитал да покаже смут и изненада, само че не могъл да ги отиграе добре. “Казах пред проверяващите, че реакцията му е на боязън и драма, само че в огромна степен вина ”, добавя той.

Жилището и мазето били запечатани от полицията, ученикът бил арестуван. След като дал показания, хазаинът се прибрал в София, само че претърпяното не му дава мира. Казва, че желае да не помни, а не може - все оня ужасяващ аромат го преследва.

След приключването на първичните 72 часа от ареста на дванайсетокласника окръжният съд в Ловеч постанови непрекъсната мярка “задържане под стража ”.

По време на съвещанието прокурор Румен Петров съобщи, че при първите два разпита Антон в детайли обяснил по какъв начин е направил закононарушението.

Но откакто прекарал една нощ със съкилийника си, на третия разпит отрекъл всичко и обвинил за убийството на майка си нейния приятел

Емил Асенов от с. Торос. Според прокурора обаче има безспорни доказателства, че точно Антон е направил закононарушението.

“Знам, че съм почтен по отношение на цялата обстановка. Имам материални доказателства, очевидци. Не желая да изгубвам моя живот, бях го хванал в ръце - няма да го изпусна ”, съобщи младежът пред магистратите.

Още в правосъдната зала Антон сподели, че ще апелира мярката за неотклонение и желае да участва на правосъдното съвещание. Служебният му бранител Валентина Недялкова уточни, че следва да разиска с обвинения неговата позиция и последващите дейности. Малко по-късно е била подадена въззивна частна тъжба против определението на съда за мярката за неотклонение.

Засега Антон остава в ареста. За сходно тежко съзнателно закононарушение законът планува от 15 до 20 години отнемане от независимост, пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна.

Росица Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР